Skip to main content

Contra-indicaties

Contra-Indicaties

Bewust aanraken en massage hebben een diepe doorwerking op alle lichaamsystemen en lichaamsweefsels. Het is dan ook heel belangrijk dat we eerst nagaan of we de hond wel mogen masseren. Massage hoort het welzijn van de hond te bevorderen en niet te veminderen.

In een aantal gevallen is het niet toegelaten om een massage uit te voeren. Als vakterm gebruiken ze hiervoor "contra-indicaties", een reden om niet te masseren of enkel te masseren mits toestemming van een medisch specialist. 
Hieronder kan je een lijstje vinden van al deze contra-indicaties. Indien spraken is van één van onderstaande indicaties dien je dit steeds aan ons te melden en te overleggen met uw dierenarts.

 

 

Absolute contra-indicaties

Bij deze gevallen mag er absoluut geen massage uitgevoerd worden. 

 

 Koorts, ontstekingen, aanhoudende diaree

Het lichaam is volop bezig met de afweer van ziektekiemen.
Bewust aanraken en masseren stimuleer de afvoer van afvalstoffen, dit in combinatie  met het voorgaande wordt veel te belastend voor het lichaam. Het is dan ook  belangrijk om het lichaam op dat moment met rust te laten en niet extra te belasten  zodat het zich volledig terug kan herstellen.

 Auto-immuunziekten

Bewust aanraken en masseren stimuleer de afvoer van afvalstoffen en kunnen er ten  gevolge van een auto-immuunziekte te veel afvalstoffen vrijkomen die het lichaam  niet kan verwerken

 Neurogische aandoeningen

Bewust aanraken en masseren brengt alle functies van het zenuwstelsel in beweging.  Hierdoor kan je een neurologische aandoening in de negatieve zin beïnvloeden. 

 Hernia

Bij een hernia scheurt het stevige bindweefsel van de tussenwervelschijf, hierdoor  komt de gel-achtige kern naar buiten. Bewust aanraken en masseren kan de pijn erger maken en de toestand doen verslechteren. 

 Kanker

Bewust aanraken en masseren kan ervoor zorgen dat de kankercellen zich nog meer  verspreiden.

 Bepaalde Medicatie

Sommige Medicatie geeft een tijdelijke belasting van de bloedcirculatie,  immuunsysteem ... Als we op dat moment gaan bewust aanraken of masseren krijgen  we een overbelasting. 
(vb: antibiotica, ...)

Tot 10 dagen na het beëindigen van de medicatie mag je niet bewust aanraken of  masseren.Bij twijfel raadpleeg zeker u dierenarts

 Recent gevaccineerd of
 behandeld tegen teken/vlooien 

Vacciantie geeft een tijdelijke belasting van de bloedcirculatie, immuunsysteem ...  Als we op dat moment gaan bewust aanraken of masseren krijgen we een  overbelasting. 
Tot 10 dagen na de vaccinatie maj je niet bewust aanraken of masseren.

 Huidaandoeningen / schimmels

Bij aanraking en massage kan je de huidaandoening overdragen of uitbreiden.

 Ernstige orgaanproblemen

Bewust aanraken en masseren kan ervoor zorgen dat er ongewenste reacties van de  organen optreden of dat het lichaam overbelast geraakt door een te veel aan  afvalstoffen. 

 

 

Relatieve contra-indicaties

Bij de volgende aandoeningen is het soms wel toegestaan om te masseren. Uitsluitend in overleg en met een akkoord van de behandelende dierenarts. 

 

 Traumatisch lichamelijke aandoeningen 
(blessures, erreking, otbreuk, ...)

 Allergieën

 Wonden (na operatie

 Dracht

 Aandoening bewegingsapparaat / Chronische pijn
 (elleboog of heupdysplasie, patella luxatie, artrose, ...)

 Gedragsproblemen waarbij het onderliggend probleem te maken   heeft met pijn, trauma, agressie

 Epileptie

 

 

Voorafgaand nemen we altijd een anamnese af waarin we uitvoerig de medische situatie en alles wat te maken heeft met het welzijn van u hond bespreken. Twijfelt u aan bepaalde dingen laat het ons dan zeker weten, indien nodig kunnen wij contact opnemen met u specialist.