Skip to main content

Massage

Massage

Een gemasseerde hond is een gelukkige hond.
Wij werken volgens de principes van kynomassage (erkend)

Wanneer ik vertel aan andere mensen dat ik honden masseer dan beginnen veel mensen te lachen, kijken ze eens raar of krijg je allerhande reacties. Ik begrijp de twijfel bij iedereen, het is niet zo bekend en voor ik de opleiding gevolgd had wist ik zelf ook niet wat een massage voor een hond kan betekenen.
Ondertussen heb ik al zo veel mooie resultaten gezien dat ik niet anders kan dan het aan iedereen aanraden. Een gemasserde hond is een gelukkige hond. 

 

Hondenmassage wordt steeds belangrijker binnen het welzijn van de hond. Het voldoet aan de primaire levensbehoefte om contact te maken.  In de wetenschap wordt er steeds meer bekend over de emoties bij honden en hoe belangrijk het is om een goede balans (geestelijk en fysiek) te hebben in het hondenlichaam. Goede balans in het lichaam van je hond is heel belangrijk voor de gezondheid van je hond. De gezondheid heeft automatisch ook invloed op het gedrag waardoor ze zich beter in hun vel gaan voelen.

 

Een massage kan heel veel voordelen hebben voor een hond: op fysiek maar ook op mentaal vlak.
Het heeft een diepe doorwerking op alle lichaamssystemen en lichaamsweefsels en brengt dus best wat te weeg in het lichaam van een hond. Het is voor elke hond anders en voor elke klacht. We bekijken dan ook elke hond individueel. 

 

Massage zorgt voor rust en ontspanning in een hondenlichaam. Ontspanning van de spieren maar ook meer rust en ontspanning in het hoofd van de hond. Er zijn tegenwoordig veel meer prikkels in onze leefomgeving dan vroeger waar onze honden mee in contact komen. 
Massage heeft vooral voordelen, het enige nadeel van een massage voor uw hond is dat het geld kost. Maar daar staat tegenover dat u uw hond na de massage terugkrijgt met minder pijn, ontspannen spieren, een betere spijsvertering en doorbloeding en minder angstige gevoelens. 

Hebt u een wedstrijdhond of sport uw hond regelmatig? Dan kan een massage preventief werken tegen blessures en de spieren soepel houden. 

 

 

Massage by FitDogs.be

 

Voordeel massage (mentaal):

  • meer rust en ontspanning in hun hoofd
  • betere balans van het ortho en parasympathische zenuwstelsel REM en GAS 
  • ontwikkeling lichaamsbewustzijn
  • betere concentratie
  • ...

Voordeel massage (lichamelijk):

  • ontspanning => wegnemen spanning in o.a. spieren
  • verbeteren bewegingsvrijheid
    (zeker in combinatie met balans en coördinatie oefeningen)
  • betere circulatie en doorbloeding van allerhande weefsels
  • Aanmaak van de stof Acetylcholine => remmende werking op pijn

 

Honden kunnen niet praten zoals wij maar communiceren door middel van lichaamstaal naar ons toe. Tijdens een behandeling zal ik hier heel veel rekening mee houden en deze signalen ten volle respecteren. We werken dan ook "in verbinding" met de hond. Dit wil zeggen dat de hond er altijd voor kan kiezen om weg te gaan of even een pauze te nemen. De hond heeft hier altijd een reden voor (spannend, pijn, ...)

 

Tijdens mijn opleiding als dierenartsassistent en de cursus kynomassage hebben we een uitgebreide kennis meegekregen over de anatomie van het lichaam. Massage brengt allerhande processen in het lichaam teweeg, hierdoor zijn er ook indicaties waarbij je beter geen massage toepast, dit noemen we contra-indicaties. Dracht, koorts, neurologische aandoeningen, bacteriële en virale infecties, huidwonden, bepaalde medicatie, ...  Voorgaand op de eerste massage nemen we altijd een anamnese af om zo uw hond en zijn/haar medische achtergrond beter te leren kennen.
(hier meer uitleg over alle contra-indicaties)

 

Wil je meer te weten komen over ontspanningsmassage en nagaan of dit voor uw hond voordelen kan hebben, neem dan zeker met ons contact op.  

 

 

Goed om te weten:
Massage brengt best veel te weeg in het lichaam van de hond, laat je hond enkel behandelen door iemand met kennis op vlak van massage.
Massage is geen vervanging van een dierenarts, fysiotherapeut of andere specialisten. 
Bij honden in revalidatie kan massage echt helpen maar dit wordt dan geadviseerd door een specialist. 
Bij vermoeden van een onderliggend probleem (tijdens palpatie, observatie of massage) verwijzen wij u graag door om de hond zo optimaal mogelijk te kunnen helpen. 

 

Intake, observatie en palpatie

 

Voor ik een afspraak met u vastleg vraag ik een intake formulier in te vullen. Hierdoor krijg ik een beter beeld van de situatie en kan ik nagaan of er contra-indicaties aanwezig zijn. Bij contra-indicaties mag ik niet masseren.

 

Hierna volgt een intake gesprek waar we de vragen nog eens samen gaan overlopen en ik indien nodig nog extra informatie kan bijvullen om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen.

 

Tevens zal ik een observatie van uw hond uitvoeren om eventueel aandachtspunten op te merken. Deze zal plaatsvinden in stand maar ook in stap en draf. Hierbij kijk ik o.a. naar de lichaamsbouw van uw hond, samenwerking voor/achterhand, bespiering, vloeiende beweging, ruglijn, …

 observatie by fitdogs.be

Pas hierna volgt het 1e lichamelijk contact

 

Na een grondige observatie volgt er een Palpatie. Tijdens de palpatie voel ik het lichaam af naar o.a. temperatuurverschillen, spierspanning, gevoelige zones maar gaan we ook kijken of er niks opvalt aan de ligging vachtstructuur.

 

De eerdere aandachtspunten van de observatie in combinatie met de aandachtspunten van de palpatie geeft ons een volledig beeld en hiermee kunnen we gaan bepalen welke massage / methode het beste is aangewezen voor jou hond.

Wanneer uw hond het toelaat kunnen we gaan starten met een eerste (kennismaking)sessie. Hierbij is het heel belangrijk dat we rekening houden met de eventuele gevoelige zones die we ondervonden hebben tijdens de palpatie. Ontspanning en wederzijdsvertrouwen is heel belangrijk, natuurlijk niet bevorderlijk als we onze eerste aanraking beginnen bij 1 van deze gevoelige zones.  

 

De eerste sessie kan voor de ene hond als ontspannend ervaren worden waardoor we reeds een volledige /deelmassage kunnen uitvoeren.
Voor een drukke / angstige hond zal deze aanraking eerder stresserend zijn. Hier is dan ook heel belangrijk dat we alles rustig aan doen en zullen we ons beperken tot ‘bewust aanraken om zo het vertrouwen op te bouwen.  

 

Heb je nog verdere vragen neem dan zeker contact met ons op.

Massage

ontspanningsmassage

 

  • intakegesprek + massage: 60€,-
  • vervolgmassages (duur variabel): 25€,- / 30 minuten
    kan in combinatie met balans en coördinatie oefeningen
  • Elke massage is aangepast aan de behoefte van jou hond
  • Vanaf januari 2023 ook mogelijk in eigen praktijk Bocholt